Уши, нос и гърло информация

Септопластика и турбинопластика

Защо е необходимо хирургично лечение?

Когато носът ви е счупен при травма или при раждане и имате затруднено дишане е необходима оперативна корекция. Септопластиката и турбинопластиката са хирургични процедури, с които се коригира посочения проблем. Много често, ако няма външна деформация на носа, септопластиката и турбинопластиката са достатъчни за отстраняване на носната обструкция. Възможно е затруднено носно дишане да се получи и при прекомерна употреба на капки за нос. Септопластиката и турбинопластиката са операции за подобряване на носното дишане, въпреки че те могат да бъдат и част от козметична операция на носа.

За операцията

Оперативните интервенции се извършват обичайно под обща анестезия. Хрущялната и костната част на носната преграда се подравняват или реконструират в зависимост от деформацията на септума. Реконструираната носна преграда се фиксира в срединно положение със силиконови плаки и шевове. В повечето случаи за корекция на носното дишане се налага и извършване на турбинопластика – намаляване на обема на долните носни конхи чрез частично субмукозно изрязване с шейвър, субмукозна каутеризация с радиочестотен каутер или диоден лазер.

Какво да очакваме след операцията?

Операцията може да бъде извършена с еднодневен или двудневен болничен престой. Обикновено се препоръчва 7-10 дневно отсъствие от работа, поради наличието на носна тампонада и силиконови плаки в носа. Носната тампонада се отстранява 24-48 часа след операцията, а носните плаки след 7-10 дни. След операцията е възможно изтичане на кръвениста секреция от носа. При по-сериозно кървене – изтичане на ясна кръв от носа, се обадете на вашия лекар. След свалянето на тампонадата, дишането през носа остава все още затруднено поради отока и засилената секреция. То се подобрява след свалянето на силиконовите плаки. За по-добра хигиена на носа и изчистване на секрецията е необходимо промиване на носните кухини с физиологичен разтвор или стерилна морска вода. В следоперативния период се изписват антибиотици за предпазване от инфекция както и обезболявящи медикаменти.

Какви са възможните рискове и усложнения на оперативната интервенция?

Възможните усложнения включват перфорация на носната преграда, която може да се появи в резултат на отслабване или некроза на хрущяла при следоперативна инфекция или при разкъсване на лигавицата при силно изкривена носна преграда. Това може да протече безсимптомно в повечето случаи или да предизвика оплаквания от образуване на засъхнала секреция (кори) или появата на свиркаш звук при дишане. Друго възможно усложнение е появата на седловидна деформация на външния нос. Тя може да се получи, когато в стремежа да се подобри дишането, се отстранят без последваща реконструкция части от хрущяла, разположени в опорните точки на септума. Ако това усложнение се установи интраоперативно, то може да се коригира с реконструкция на преградата или имплантиране на парче хрущял на гърба на носа по време на самата операция. Ако този проблем се появи по-късно – месеци след операцията, той може да бъде коригиран хирургично, най-малко след 6 месеца от септопластиката, когато се е получило пълно заздравяване на носната преграда. Кървене от носа и образуване на гъсти съсиреци могат също да бъдат усложнение на операцията. Най-често те са резултат от изрязване на носните конхи или при проблеми с високо артериално налягане или със състоянието на коагулацията. Много рядко, след операцията може да има преходно намаление или загуба на обонянието или да се усеща тежест или болка във фронталната област.